Őssejt levétel (Köldökzsinórvér tárolás) szakterület | Orvos Ajánló

Szakorvos Ajánló

Őssejt levétel   (Köldökzsinórvér tárolás)

Az őssejtek olyan speciális sejtek, melyek osztódásra, önmaguk megújítására képesek. Át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, pótolva így akár az elpusztult sejteket, szöveteket.

A köldökzsinórvérből nyert őssejtek ma már nem a jövő tudományához, hanem a jelen gyakorlati orvoslásához tartoznak.

Az első ilyen őssejt beültetését 1988-ban, Franciaországban végezték el – azóta világszerte több mint 20 000 hasonló transzplantációra került sor a legkülönbözőbb betegségek kezelésére.

A köldökzsinórvér őssejtjei nemcsak a vérképző szervek regenerációjában játszhatnak kulcsszerepet, de sok más szövet helyreállításában is. Ma már rutinszerűen használják őket rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi és autoimmun betegségek gyógyítására, sőt, bíztató eredménnyel alkalmaztak már őssejteket szívinfarktuson átesett betegek kezelésére is. Magyarországon az első ilyen, szívizom pótlását célzó kísérleti beültetés 2005-ben történt. A köldökzsinórvér eredetű őssejtek megfelelő környezetben a legújabb kutatási eredmények alapján vérereket alakíthatnak ki, segíthetnek a cukorbetegségben szenvedőknek, javíthatnak az izomsorvadásos betegek állapotán, de a szívizom mellett akár szívbillentyű-, máj-, vese-, vagy idegsejteket is képesek kialakítani.

A köldökzsinór-őssejteket szigorú laboratóriumi körülmények között nem csak tárolni, de szaporítani is lehet, így akár kis mennyiségű minta is lehetőséget nyújt a betegség kielégítő kezelésére.

Az őssejt-bankok kiemelt szerepet töltenek be a gyógyítás folyamatában: lehetővé teszik az őssejtek megőrzését és későbbi felhasználását, mely életet menthet!

Az őssejt kincs, az őssejt-bankok ezért felbecsülhetetlen értéket őriznek.

Honnan nyerhetünk őssejteket?

Őssejtek legegyszerűbben, gyakorlatilag fájdalom és kockázatmentesen a gyermek születésekor, a köldökzsinórvérből nyerhetőek, hiszen a méhlepény nagy számban tartalmazza ezeket a speciális sejteket.

A köldökzsinórvér 1988 óta, tehát több mint húsz éve forrása a terápiára használt őssejteknek. Az elmúlt bő két évtizedben több mint 21 000 olyan őssejt-beültetésre került sor világszerte, melyeket a köldökzsinórvér felhasználása tett lehetővé.

Őssejtek az egészséges felnőttek szervezetéből, a csontvelőből is kinyerhetőek, ám ez a beavatkozás szövődménnyel járhat. Ezek az őssejtek emellett már öregebbek, így kevésbé hatékonyan gyógyítanak, mint a születés pillanatában vett, újszülött őssejtek.

Mennyi őssejt kell a gyógyításhoz?

A köldökzsinórvér őssejtjeinek felhasználhatóságát befolyásolja a tárolt minta mennyisége. Ma ugyanakkor már lehetőség nyílik szabadalmazott eljárás keretei között a köldökzsinórvér őssejtek biztonságos, laboratóriumban történő szaporítására is, majd a szaporított őssejtek felhasználására a gyógyításban. Így a terápiához szükséges őssejt mennyiség mesterséges úton is biztosítható.

Az Őssejt levétel a Genetika részterülete.

Csomag ajánló

 •  

  Ehhez a szakterülethez nincs orvosi csomag.

 •  

Orvos/klinika ajánló

 •  

  Ehhez a szakterülethez nincs orvos/klinika.

 •  

Olvasnivaló

 •  

  Ehhez a szakterülethez nincs olvasnivaló.

 •  


Orvosok és klinikák csomagajánlatai

Csomagajánlatokról a következő információkat érdemes tudni... Olvasson tovább [...]