Németh Tamás | Károsodhat a gyermek hallása láz, fülfájás, halláspanasz nélkül is? | Orvos Ajánló

Dr. Németh Tamás: Károsodhat a gyermek hallása láz, fülfájás, halláspanasz nélkül is?

Összefoglaló

Károsodhat a gyermek hallása láz, fülfájás, halláspanasz nélkül is?

Sajnos igen. Évtizedekkel korábban a fülbetegséget a gennyes középfülgyulladás jelentette. Magas láz, tűrhetetlen fülfájdalom és hallásvesztés miatt a fül-orrgégész felkeresése elkerülhetetlen volt, aki azonnali fülfelszúrást végzett, és az eredmény igen rövid időn belül megmutatkozott.


Teljes cikk

Sajnos igen. Évtizedekkel korábban a fülbetegséget a gennyes középfülgyulladás jelentette. Magas láz, tűrhetetlen fülfájdalom és hallásvesztés miatt a fül-orrgégész felkeresése elkerülhetetlen volt, aki azonnali fülfelszúrást végzett, és az eredmény igen rövid időn belül megmutatkozott. Antibiotikumként ekkor még csak a Penicillin létezett. Hamarosan sokféle antibiotikum jelent meg a gyógyszerpiacon, melyek egy része igen hatékonynak bizonyult a gennyes középfülgyulladások kezelésében, fülfelszúrásra már csak az esetek egy részében volt szükség.

Miért fontos a műszeres vizsgálat?

Napjainkra az igazi gennyes középfülgyulladás ritkaságszámba megy, helyette rengeteg savós, hurutos középfülfolyamatot észlelünk. Pontosabban csak azok észlelik, akik a középfül műszeres méréséhez szükséges műszerrel rendelkeznek, és azt használják is. Miről is van szó? Képzeljük el, hogy egy óceanárium sötét folyosóin bolyongunk, amikor egy kristálytiszta vízzel tökéletesen, légmentesen feltöltött medence üvegfalához érünk. Ha most ebben a medencében nincsenek úszkáló vízi élőlények, légbuborékok, rafinált megvilágítás, akkor nem vagyunk képesek eldönteni, hogy az üvegfal mögött víz vagy levegő található. Pontosan ez a helyzet azokkal az orvosokkal, akik kizárólag a fülbe „kukucskálás” alapján diagnosztizálnak. Ott a helyzet még annyival is rosszabb, hogy a normál dobhártya nem üvegszerűen átlátható, transzparenciáját a tejüveghez, vagy zsírpapírhoz hasonlíthatjuk.

De mit is tapasztalhatunk a műszeres mérések kapcsán? A felső légúti megbetegedés során a középfül légtartalmának nyomása lecsökken. A csökkenő nyomás dugultságérzettel, enyhe fájda lommal járhat, de nem feltétlenül. A folyamat vége, mikor is a középfül üregét levegő helyett kezdetben víztiszta, majd egyre sűrűsödő, kórokozóktól mentes folyadék tölti ki. A gyógyulás során a folyamat megfordítódik, vagyis a középfül üregét kitöltő folyadék kitisztul, majd a középfül légtartalma fokozatosan visszatér. Miért nem segít ezen az állapoton a fülfelszúrás? Azért, mert a fülfelszúrás eredeti célja az ott felgyűlt genny kiürítése. A fent vázolt folyamatban azonban a középfülben kimutatható folyadék kórokozóktól mentes, steril. A fülfelszúrás átmenetileg kiürítheti ezt a folyadékot, az alapproblémát azonban nem oldja meg, egy-két napon belül visszatér a kóros állapot.


Mi az oka, ha nem veszi észre a szülő a megbetegedést?

Előfordulhat, hogy a savós folyamat csak az egyik fület érinti, ez esetben a másik oldali kielégítő hallás miatt halláspanasz egyáltalán nem biztos, hogy tapasztalható. Néha a szülő a halláspanasz megszűnését a száz százalékos gyógyulás jelének veszi, a mérés azonban változatlanul savós dobüregi tartalmat igazol. Ilyen esetben persze nehéz elmagyarázni, hogy a fül veszélyben van, jónak tűnő hallás és fülfájdalom nélküli állapotban is. Néhány éve, óvodai műszeres mérés kapcsán az óvónők csak a köhögős gyerekek mérését kérték. Ez a gyerekek mintegy 10%-át jelentette. A mérések eredménye mindenkinél megbetegedést mutatott ki. Mikor azonban a többi szülő is kérte az egyébként panaszmentes gyermekek szűrését is, kiderült, hogy az egészségesnek tűnő gyermekek felénél mértünk megbetegedésre utaló, rossz értékeket. Ezért javasoljuk a szülőknek, hogy minden lezajlott felső légúti megbetegedést követően akkor is forduljanak gyermek fül-orr-gégészhez, és kérjék a műszeres középfül-analízist, ha egyáltalán nem tapasztalnak fülfájást, halláspanaszt gyermeküknél.

Hogyan ismerjük fel gyermekünk fülbetegségét?

A fülbetegség diagnosztizálása, különösen a fül egészséges állapotának megítélése nem a szülő feladata. A fülfájás, láz, halláspanasz fi gyelemfelhívó jel, hogy forduljunk gyermek fül-orr-gégészhez, de ezek hiányában is kialakulhat súlyos fülbetegség.
• Ha gyermekünk gyakran dörzsöli a fülét, kérdezzük meg, hogy fáj-e vagy viszket, és mutassuk meg orvosnak is.
• Láz, fülfájás és halláspanasz nélkül is fennállhat fülbetegség, ezért lezajlott felső légúti megbetegedést követően, de legalább a téli, sok esetben szinte folyamatos huruttal járó állapotot követően, tavaszszal vigyük el műszeres mérésre gyermekünket.
• A fülben lévő szokatlan váladékok, amit sok esetben a szülő fülzsírnak vél, utalhat megbetegedésre, ilyen esetekben forduljunk fülészorvoshoz.

 


Dr. Németh Tamás csomagajánlatai

Csomagajánlatokról a következő információkat érdemes tudni... Olvasson tovább [...]

Fül-orr-gégészet
Fül-orr-gégészeti vizsgálat
  • Fül-orr-gégészeti vizsgálat és konzultáció
Dr. Németh Tamás
Meditrex
Budapest, XI. ker.
Csomag azonosító
XH-41-42
Dr. Németh Tamás
16.000 Ft
Időpontot kérek
Fül-orr-gégészet
Fül-orr-gégészeti kontroll vizsgálat
  • Fül-orr-gégészeti kontroll vizsgálat(15 perc)
Dr. Németh Tamás
Meditrex
Budapest, XI. ker.
Csomag azonosító
XH-41-43
Dr. Németh Tamás
5.000 Ft
Időpontot kérek