Elek Emil Miklós | A gerincsérv | Orvos Ajánló
Rendben Szolgáltatásunk igénybevételével, honlapunk böngészésével Ön beleegyezik a sütik (Cookie) használatába. További részletek az Adatvédelmi irányelveink oldalunkon.

Dr. Elek Emil Miklós: A gerincsérv


Gerinc kopásos

A rendelésemre érkező, vagy levélben érdeklődő betegek kérdéseiből világosan érezhető, hogy a pontatlan információk, ill. a közhiedelmek miatt a gerincsérv mibenlétéről nagy bizonytalanság él a hétköznapi emberek zömében…

Okkal, ok nélkül - többnyire a bénulástól való félelem miatt - ahol a témában esetleg kevésbé járatos szakember felveti a gerincsérv lehetőségét, sok esetben félelem alakul ki a derékfájós betegben.

A mozgásszervi szakemberek körében is sokféle néven kerül említésre több olyan gerinccsatorna szűkület változat, amelyet –általánosságban- gerincsérv néven illetnek..

Nézzük meg röviden, melyek is lehetnek ezek…

A porckorong sérv leginkább az, amely – kicsit a szavakkal is játszva- megfeleltethető a gerincsérvvel. A csigolyák közötti porckorongok elfajulása, kopásos elváltozása vezethet oda, hogy azok ( az ehhez kapcsolódó bonyolult biomechanikai és élettani elváltozások fölösleges ismertetése nélkül) a gerinccsatorna felé beboltosulva szűkületet, rosszabb esetben az ott kilépő ideggyökök összenyomatását hozzák létre..

Ezek azok a tényezők, melyek a következményes gyulladásos reakcióért, ill. a fájdalomért felelősek.

Nem mindegy az sem, hogy egy gerinc szelvény, vagy esetleg több érintett a folyamatban…Az sem lényegtelen, hogy a bedomborodás milyen mértékben van jelen, esetleg egy darab már kiszakadt e a beteg porckorongból…

Fontos tudni, hogy a gerinccsatorna alkotásában részt vevő más anatómiai struktúrák is szűkületet okozhatnak ( szalagok kóros megvastagodása, a határoló kis ízületek alakváltozása, rendellenes helyzete, stb.), melyek hasonlóan fájdalmak, esetleg ideggyöki tünetek forrásai lehetnek. Kicsit általánosabban értelmezve ezekben az esetekben is felmerülhet a gerincsérv elnevezés…( szakmailag ezek az állapotok sorolandók a gerinccsatorna szűkületek közé)

A jelenségek az egyes betegeknél különböző mértékben okozhatnak panaszokat, a pontos klinikai vizsgálatok, ill. RTG felvételek mellett az MRI vizsgálat segít a pontos morfológiai ( betegség kiterjedését feltérképező alaki ) helyzet , végső soron a terápiás lehetőségek eldöntésében…

Miért fontos ez….?

A fentieket azért tartom szükségesnek értelmezni, mert a közhiedelemben a gerincsérv egyet jelent a műtét szükségességével…

Szögezzük le,sok esetben ez valóban így van…

A korszerű gerincgyógyászatban az egyre fejlettebb diagnosztikai és konzervatív terápiás lehetőségek birtokában azonban többnyire van más lehetőség is..

A beteg ( a betegség) pontos feltérképezésével, a fontos képalkotó eljárások bevonásával ( RTG,CT,MRI,stb.) többnyire van lehetőség sebészi beavatkozás nélkül jelentős javulást, akár teljes tünetmentességet elérni.

A bénulásos tünetektől való félelem legtöbbször megalapozatlan, megfelelő gyógymódot kiválasztva sok esetben érhetünk el a beteg számára elfogadható állapotot, szó hétköznapi értelmezésében akár gyógyulást is .. ( orvosi értelemben többnyire helyesebb ilyenkor is tünetmentességről beszélni, hiszen a kopásos, degeneratív elváltozások nem visszafordíthatók)

A vizsgáló orvos mindenkori felelőssége, hogy a műtét, ill. nem sebészi ( konzervatív) kezelési eljárások közül a legmegfelelőbbet ajánlja fel betegének, ill. – ha a betegség megkívánja- felismerje a terápia váltás szükségességét..


Forrás: http://gerincambulancia.hu/a-gerincserv

Dr. Elek Emil Miklós csomagajánlatai

Csomagajánlatokról a következő információkat érdemes tudni... Olvasson tovább [...]