Hasznos információk és praktikus tanácsok diagnosztikai vizsgálatokhoz! | Orvos Ajánló

Hasznos információk és praktikus tanácsok diagnosztikai vizsgálatokhoz!


Amikor eljutunk odáig, hogy bejutunk különböző vizsgálatokra, vagy sürgős kivizsgálásra kényszerülünk, jó ha tudjuk, hogy pontosan mik is azok, illetve mire számíthatunk elvégzésük során.

Nézzük először is az ultrahangvizsgálatot, mely sokak számára már nem ismeretlen, hiszen a nőgyógyászaton is találkozhatunk vele, vagy fogyni vágyóként az ultrahangos kezelés során.

Egy ultrahang vizsgálat során a vizuális megjelenítés segítségével teljes képet kaphatunk a vizsgálni kívánt területről. Az ultrahanggal működő berendezések ártalmatlan hanghullámokat bocsájtanak ki, amelyek visszaverődnek, kirajzolva a vizsgált szerv, vagy testrész valós anatómiai képét, vagy adott esetben a magzatot.

Ezek a vizsgálati módszerek teljesen ártalmatlanok, bizonyítottan semmilyen káros hatásuk nincs a szervezetre, ha pedig nincs sugárzás, akkor káros anyag lerakódás sem. Egy egyszerű, fájdalommentes vizsgálat, mely rengeteg hasznos információt szolgáltat állapotunkról.

Egy másik, már csak indokolt esetekben alkalmazott vizsgálat a CT.
A CT használata olyan esetekben válhat szükségessé, amikor pontos képet szeretnénk kapni az adott terület állapotáról.

A legfontosabb alkalmazási területek:

  • koponya
  • teljes test
  • ízületek
  • csontok
  • szív CT
  • CT-kolonográfia.

Ilyenkor tudni kell, hogyha hasi CT-ről van szó nem szabad 5 órával előtte étkezni. Valamint esetenként kontrasztanyag használata válhat szükségessé, aminek segítségével kivehetőbb képet kapunk az adott területről. Utóbbi az MR vizsgálat esetén is hasonlóképpen zajlik.

Hasznosságuk ezeknek a vizsgálatoknak nem kétséges, hiszen komolyabb betegségeket szűrhetünk ki segítségükkel, vagy más rejtett problémákra is rávilágíthatunk.

Ha a fent említett vizsgálatok valamelyikén kell megjelennie, ne aggódjon. Teljesen ártalmatlanok, fájdalommentesek, cserébe pedig biztos eredményekkel szolgálnak egészségi állapotáról.

Ne bízza a véletlenre egészségét, éljen a modern technika nyújtotta lehetőségekkel!

Vissza a friss hírekhez