A csontritkulás nem csak az idősebb korosztályba tartozókat fenyegeti! | Orvos Ajánló

A csontritkulás nem csak az idősebb korosztályba tartozókat fenyegeti!


A csontritkulás, mint betegség, világszerte több százmillió embert érint.

Az betegek száma az átlagéletkor kitolódásával megnövekedett, azonban a diagnosztikai és terápiás módszerek fejlődésének köszönhetően a felismert eseteket azonban nagy hatékonysággal kezelhetjük.

A változó korba lépve már megközelítőleg minden harmadik nő, valamint az idősebb korosztályba tartozók jelentős része szenved ebben a betegségben. A nőknél pedig négyszer gyakoribb a betegség, mint férfiaknál.

Mik a csontritkulás tünetei?

Egyik legmeghatározóbb tünet a sorozatos csonttörés - csigolyatörések, csukló- és csípőtáji törések. Felmerülhet, hogy csak egy comb-nyak törés során jövünk rá erre, és ilyenkor ismerjük fel a mögötte rejtőző komolyabb problémát.

Ez azonban a legsúlyosabb esetek közé tartozik, viszont apróbb jelei is lehetnek a csontritkulásnak, mint a magasságvesztés, csontfájdalom, gerincdeformálódás és még számos tünet, vagy tünet együttes is gyanakvásra adhat okot.

Lehet már Ön is tapasztalta valamelyiket, csak még nincs tisztában betegségével.

Sokan bele se gondolnak, hogy kivizsgálása milyen egyszerű valójában. Mindössze egy csontsűrűség mérés elegendő a probléma felismeréséhez, illetve a további veszélyek elkerüléséhez.

Lényeges, hogy ne hagyatkozzunk arra a tévhitre, hogy ez csak időskorban fordulhat elő. Habár a legtöbb csontritkulásban szenvedő valóban az idősebb korosztályból kerül ki, azonban rengeteg kivétellel találkozhatunk.

Így elengedhetetlen, hogy mindenki kivizsgáltassa magát az első tünetek megjelenésekor és ne kezelje felesleges időtöltésként egészségének megőrzését.

Az első jelek már korán észlelhetőek, és az időben felismert csontritkulás még jól kezelhető, a tünetek enyhíthetőek, így rengeteg szenvedéstől kímélheti meg önmagát

Ügyeljen csontjai egészségére és ellenőriztesse csontsűrűségét!

Vissza a friss hírekhez