Agy, Elme | Pszichológia | Szorongásos kórképek | Szexuális zavarok | Párterápia | Önértékelési problémák | Neuropszichológia | Orvos Ajánló

Leonardo da Vinci – Vitruvian Man
Agy, Elme

Pszichológia   (Lélektan)

A pszichológia lelki jelenségekkel foglalkozó tudomány, amely kutatja az emberi gondolkodást és viselkedést, választ keres a lelki jelenségek mibenlétére, firtatja, hogy mégis hogyan épül fel, működik, fejlődik az emberi psziché, és milyen az, ha zavart szenved. 
Az emberi lélek tudománya. A lélektannal, az emberi pszichével összefüggő folyamatok vizsgálatával és kutatásával foglalkozik.
A pszichológus a pszichoterápia segítségével gyógyítja a lelki eredetű problémákat, vagyis a pszichés zavar feltárása és annak korrigálása a pszchoterapai lényege, amit a pszichológus végez. A pszichológus nem alkalmaz gyógyszeres kezelést, azt csak a pszichiáter teheti meg.
Pszichológiai magánrendelők

Részterületek:

Gyermekgyógyászat

A gyermekkor betegségeivel foglalkozó orvostudományi szakág, mely a méhen belüli időszaktól kb. a gyermek 14 éves koráig gondozza a kis betegeket.
Gyermekgyógyászati magánrendelők

Részterületek:

Pszichiátria

A pszichiátria az orvostudománynak az az ága, amely a pszichés zavarok, betegségek diagnózisával foglalkozik. A kórlélektan és a kóros lelki működések gyógyításával foglalkozik, feladata a pszichés működés kórosságainak, betegségeinek megelőzése, felismerése és gyógykezelése. 
A pszichiátriai orvosi gyakorlat főbb vonásai:
a terápiás módszerek között kiemelkedő hangsúlyt kap a gyógyszeres kezelés:
A gyógyszeres kezelés célja hogy pótolja azokat a neurotranszmittereket az idegrendszerben, amik a lelki betegség során a normálistól eltérő szintet mutatnak.
Pszichiátriai magánrendelők

Neurofiziológia   (Idegrendszer élettana)

Ideg- vagy izomrendszer működését befolyásoló betegségek. Az idegek és az izmok működésük során elektromos jeleket generálnak, melyek az információkat szállítják az agyból, ill. az agyba. Az ideg- vagy izomrendszer működését befolyásoló betegségek ill. sérülések lassíthatják vagy megakadályozhatják ezen elektromos jelek terjedését.
Neurofiziológiai magánrendelők

Neurológia   (Ideggyógyászat)

A különböző idegrendszerekkel (központi, környéki, autonóm, valamint a neuromuscularis junctio és az izom), valamint azok rendellenességeivel foglalkozó tudományág.
Neurológiai magánrendelők

Diagnosztika   (Kivizsgálások)

A betegségek felismerésének tudománya. A diagnosztikai eljárások két nagy csoportba oszthatók: laboratóriumi és képalkotó diagnosztika.

Részterületek:

Logopédia   (Beszédhibák)

A logopédia az a tudomány, amely a beszéddel, beszédtechnikával és ezek hibáival és a hibák orvoslásával foglalkozik. Ide tartozik a gyermek és felnőtt logopédia.

Logopédia i magánrendelők

Addiktológia   (Szenvedélybetegségek)

Szenvedélybetegségek (addiktológiai kórképek) fogalmába tartoznak azok a magatartászavarok, amelyek bizonyos kémiai anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba. Ezektől a kémiai szerektől: alkohol, cigaretta, drog, nyugtatók, altatók, kávé, rendszeres használata során függőség (dependencia) alakul ki.
Addiktológiai magánrendelők

Szomnológia   (Alvászavar)

A szomnológia az alvászavarokkal foglalkozó tudomány, mely viszonylag fiatal az orvosláson belül.
A szomnológus alvászavarokkal, illetve alvás alatti zavaró jelenségek vizsgálatával és terápiájával foglalkozik.
Ide tartozik a horkolás és a légzéskimaradás panaszának vizsgálata, szükség esetén kezelése, az elalvási-átalvási zavarok, számos alvás alatt jelentkező furcsa viselkedés is, úgy mint az alvajárás, éjszakai sikoltozás, alvás alatti evés, szexuális magatartás, veszélyeztető magatartás, valamint a súlyos, nappali aluszékonyság, a lefekvéskor lábakban észlelt bizsergés, égés, amely mozgatásra javul.
Ez utóbbi nyugtalan lábak szindrómaként ismert.
A szomnológus segít mindezen bajok diagnosztizálásában és kezelésében, szükség esetén más szakterületek orvosainak bevonásával együtt.

Akupunktúra

Az akupunktúra bizonyos, meghatározott testfelszínhez közeli területek, pontok mechanikus ingerlése.
Akupunktúrai magánrendelők
  • Hypnotherápia